Skip to main content

Even Voorstellen: Wiggy Felstead, Master student

Even Voorstellen: Wiggy Felstead, Master student

Ik woon op dit moment in Nederland, maar ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk. Ik heb een bachelor in biomedische wetenschappen van de Universiteit van Leeds, maar besloot van pad te veranderen en volg nu een master in duurzame ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht.

Nadat ik als onderzoeksassistent voor Ine Dorresteijn (hoofdaanvraagster van het WildlifeNL project) had gewerkt in het kader van het Bright Minds Assistantship programma, besloot ik mijn werk voort te zetten als afstudeeronderwerp.

Tijdens mijn assistentschap heb ik een papieren prototype ontwikkeld voor een mobiele app om onderzoek naar mens-wild interacties te ondersteunen. De app is bedoeld als hulpmiddel voor burgerwetenschappers om gegevens te verzamelen over de soorten interacties die zij hebben in de twee WildlifeNL proeftuinen, onderdeel van werkpakket 6.

Mijn afstudeeronderzoek

Uitgaande van het papieren prototype heb ik de app naar de volgende fase gebracht door een bruikbare versie te ontwikkelen op het ESRI platform, Survey123, voor een pilotstudie in de proeftuinen. Hoewel het einddoel een gamificatie versie van de app is om gebruikers aan te moedigen deel te nemen en hun ervaring te verbeteren, is de huidige app opgezet als een enquête en vraagt feedback om de volgende app-versie te verbeteren.

Belangrijk is dat de app gegevens verzamelt over menselijke emoties en gedragingen, en over hun perceptie van de emoties en gedragingen van de dieren tijdens een interactie tussen mens en dier. Teves worden de gegevens over het tijdstip, plaats en diersoort verzameld evenals details over de interactie.

Ik hoop dat mijn bevindingen inzicht geven in positieve, neutrale en negatieve interacties tussen mens en dier, en dat verbanden tussen emoties, gedragingen en percepties kunnen worden vastgesteld, als die inderdaad bestaan. Uiteindelijk voorzie ik dat uit een beter begrip van deze interacties hulpmiddelen kunnen worden ontwikkeld om het samenleven van mens en dier te bevorderen.

Veldwerk

Momenteel doe ik mijn veldwerk in Kempen-Broek, een prachtig park op de grens van Nederland en België. Ik verblijf in een onderzoeksveldhuis aan de rand van het Laurabossen bos, waar elke avond Taurosrunderen rondlopen en hun kalfjes in het gras spelen. Het is magisch.

Mijn dagelijkse werk bestaat momenteel uit het bezoeken van verschillende gebieden in het park en het werven van deelnemers om hun ervaringen met de interactie met wilde dieren te delen via de app. Het weer beïnvloedt zeker mijn succes en ik heb geluk gehad met een aantal prachtige zonnige dagen, maar er waren ook natte dagen. Mijn grootste uitdaging is het vinden van deelnemers die onlangs met wilde dieren in contact zijn geweest, want de meeste plaatsen hebben ofwel veel mensen ofwel veel wilde dieren, maar zelden beide. In de natuurgebieden zijn en zoveel mensen ontmoeten is een bevredigend onderdeel van dit werk, ik heb veel foto's gekregen van mensen die hun ervaringen met mij wilden delen, een deelnemer liet mij bijvoorbeeld een foto zien van een wild varken dat een Tauros-koe knuffelt. Na drie weken in Kempen-Broek zal ik mijn veldwerk nog drie weken voortzetten in Zuid-Kennermerland.

Ik ben blij dat ik met mijn afstudeerscriptie kan bijdragen aan de belangrijke onderzoekvragen die WildlifeNL heeft opgezet. Het project is zeer ambitieus en spannend, het brengt zoveel verschillende belanghebbenden samen en ik ben vereerd om er deel van uit te maken. Ik kan niet wachten om te zien wat WildlifeNL zal bereiken.

In het volgende blog zal Bas Michielsen, PhD werkpakket 2, zich voorstellen en over zijn werk vertellen.

Lees meer blogs