Onze Living Labs
Veel van de vragen die WildlifeNL wil beantwoorden zijn relevant voor heel Nederland, maar het project zal de nieuw ontwikkelde interventies testen en evalueren in twee zogenaamde 'living labs' of proeftuinen: het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in Noord-Holland en het Unesco Mens & Biosfeergebied Grenspark KempenBroek aan de Nederlands-Belgische grens in Limburg. Dit zijn uitstekende proeftuinen omdat beide gebieden te maken hebben met allerlei positieve en negatieve interacties tussen mens en dier.
Daarnaast is de wildstand in beide regio’s divers en bezig met een comeback (bijv. Europese bizon, damherten en edelherten, wilde zwijnen). Bovendien is er een interessant contrast tussen de twee gebieden: Zuid-Kennemerland ligt in een meer stedelijke omgeving met intensief recreatief gebruik, terwijl Grenspark KempenBroek in een meer landelijke omgeving ligt met landbouw en recreatie.
NP Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een uitgestrekt duingebied in Noord-Holland, aan de zuidkant van het Noordzeekanaal. Het is een van de grootste en meest druk bezochte nationale parken van Nederland, met een bijzonder hoog aantal verschillende typen recreanten. Ook is het een gebied met veel reliëf en landschappelijke diversiteit, met onder andere open duinen, duingraslanden, vochtige en droge duinvalleien, plassen, goed ontwikkelde struwelen en diverse vormen van duinbossen, waar verschillende soorten wilde dieren leven. Bovendien vindt in het gebied begrazing plaats door vrijlevende Schotse hooglanders en Konikpaarden. In het Kraansvlak, een afgesloten gebiedje binnen het Nationaal Park, leeft daarnaast sinds 2007 een groep wisenten.

Foto: Ruud Maaskant, PWN
Unesco Mens & Biosfeergebied Grenspark KempenBroek
Het Unesco Mens & Biosfeergebied GrensPark KempenBroek ligt op de grens van België en Nederland, tussen Belgisch Limburg, Nederlands Limburg en Noord-Brabant. KempenBroek bevat een diversiteit aan landschappen met onder andere beken en moerassen, akkers en graslanden en bos en hei. Het gebied wordt daarnaast gekenmerkt door een divers landgebruik, van verschillende vormen van landbouw tot natuurbescherming, en is gekend om zijn enorme rijkdom aan planten, vogels en dieren, waaronder hoefdieren zoals het wilde zwijn en het edelhert. Ook lopen grote grazers, zoals Exmoor Pony’s, Konikpaarden, Galloways en Taurossen, hier op diverse plekken vrij rond.

Foto: Rob Brinkhof, ARK rewilding
Foto header: Loeckx Lander, RLKM