Skip to main content

Dialoogtraining voor het Consortium

Dialoogtraining voor het Consortium

Op 7 juni heeft Noëlle Aarts, professor social- ecologische interacties bij Universiteit Radboud, een dialoogtraining gegeven aan de leden van het consortium. De workshop duurde een halve dag en vond plaats in het bestuursgebouw van Universiteit Utrecht.

Haar energieke manier van vertellen ondersteunde ze met veel herkenbare voorbeelden uit de praktijk, afbeeldingen en een aantal filmpjes. Als opdracht hebben de deelnemers met elkaar een voorbeeld uit het dagelijks leven aangehaald en een reactie op een situatie uitgeschreven en gezamenlijk besproken.

Er waren eye-openers, maar vooral veel herkenning.

Deze dialoogtraining is een belangrijke basis voor de samenwerking. Omdat het consortium uit veel partners bestaat en diverse onderzoeken wil gaan doen zullen we in de gesprekken daarover ongetwijfeld te maken krijgen met ‘aannames’, uitgedaagd worden om écht te luisteren naar het perspectief van de ander of onbewust ‘framen’.

Een goed gesprek voeren is een kunst en vraagt om bewustzijn van je gedrag.

Gelukkig kregen we een aantal overzichtelijke richtlijnen mee, die we bij de hand kunnen houden. En een uitgebreid digitaal naslagwerk. Bruikbaar op het werk, in gesprekken over maatschappelijke issues maar ook aan de keukentafel.

Een goede dialoog gaat ons verder brengen. Verschillen zullen er altijd blijven, maar een goed gesprek voorkomt polarisatie en kweekt begrip.

Op 8 juni is de full-day workshop georganiseerd door Postdoc Irma Arts. In het volgend blog zal daarvan verslag worden gedaan.

Dit blog is geschreven door Sonja Meijer, communicatiemanager WildlifeNL

Lees meer blogs