Workshop Users stories, werkpakket 2

Workshop Users Stories, Werkpakket 2, 27 juni 2023

De locatie van de eerste workshop van Werkpakket 2 is het voormalig Philips gebouw op Strijp-S in Eindhoven. Een sfeervol en inspirerend gebouw met een hippe industriële inrichting en veel vergaderruimtes. Promovendus Bas Michielsen, actief in Werkpakket 2 waarin een dataplatform gedefinieerd en ontwikkeld dient te worden waarop vervolgens smartphone apps aangesloten kunnen worden, leidde de workshop. Voor meer informatie over Bas en zijn werk verwijzen we je naar zijn blog op de website.

Foto v.l.n.r.  Bas Michielsen (docent onderzoeker Fontys), Niels Gilissen (fauna ecologist Natuurmonumenten) en Annemarie Horn (postdoc RU).

De workshop was bedoeld voor consortiumleden, en medewerkers uit dezelfde organisaties die werken met ICT, applicaties en technologie.

Na een welkom en introductie volgde al snel de eerste opdracht; een high- en no-tech lab omschrijven. Of te wel, een living lab met maximale technologie en een variant met minimale technologie. We gingen flink out-of-the-box brainstormen in drie groep.

Om 10:30u was er tijd voor een koffie/ thee pauze waarin de consortiumleden konden bijpraten.

Na de pauze lichtte postdoc Irma Arts de vervolgopdracht mbt de eerder gevisualiseerde living labs toe: ga op zoek naar de ethische grenzen, vind de balans tussen controle en autonomie.

Wat werkt er wel en wat niet in de praktijk? Het bleek nog best lastig om een midden te vinden omdat er zo veel verschillende mensen zijn die wonen en recreëren in het living lab en die ieder hun eigen behoeften, voorkeuren en motivatie hebben. Uiteindelijk moesten we komen tot een paar zinnen voor een prompt; een kort stukje tekst dat dient als startpunt voor een voor een AI  die daar dan een afbeelding van genereert.

Foto v.l.n.r.: Ine Dorrestein (Universitair hoofddocent Sustainablilty Sience U), Bas Michielsen (docent onderzoeker Fontys) en Tim van Dam (Smart Parks).

Lunchtijd. Seat2Meet had een goed verzorgd buffet neergezet en we konden met z’n allen aan een lange tafel schuiven. 

Na de lunch kregen we de door de AI gegenereerde afbeeldingen van onze Living labs gepresenteerd, dat leidde tot enige hilariteit. AI snapt (gelukkig) nog niet alles.

Opdracht 2, de user story’s voor de te ontwikkelen apps. eerst werder de verschillende gebruikersdoelgroepen gespecificeerd: recreanten, omwonenden, terreinbeheerders, agrariërs, onderzoekers, … In meerdere groepjes werden de gebruikersbehoeften geïnventariseerd en gepresenteerd aan elkaar. Er kwam veel informatie uit, en veel tips om mee te nemen bij het verder uitdenken van de stories. Hierover zijn we absoluut nog niet uitgepraat en bij de meest belangrijke groep, namelijk de eindgebruikers, gaat ook nog informatie worden ingewonnen.

Er staat voor het consortium in november een volgende workshop gepland waarin we een stap verder gaan maken met de user stories van deze app(s). Bas Michielsen en Gerard Schouten, Professor AI & Big data bij Fontys Hogeschool, gaan de vergaarde informatie verwerken.

 

Er volgt een zomerstop van het blog, na de zomer pakken we het weer op.

Dit blog is geschreven door Sonja Meijer, communicatie WildlifeNL .